Residentie Kluizenbos
Inge & Stefan

Ilse & Lou

Categorie: Feelgood Woningen
Locatie: Ninove

 

De woning is halfopen, het licht valt er door grote raamopeningen langs 3 zijden volop binnen. De woning is compact van opzet, maar voelt tegelijk toch zeer ruim aan.


De woning maakt deel uit van een kleinschalig verdichtingsproject, in een zijstraat langs de ring van Ninove. De bouw ervan kadert in de bouwshift die in de komende jaren gerealiseerd zal worden, waarbij er afgestapt wordt van lintbebouwing en er verdicht wordt op meer centraal gelegen plaatsen, om zo plaats te maken voor groen voor iedereen.

De bouwheer woonde oorspronkelijk langs een uitgesmeerd woonlint tussen 2 deelgemeentes en koos bewust voor deze plek, waar alle voorzieningen op loop- en fietsafstand zijn.

Ze droomden hier van een feelgood woning, die helemaal klaar is voor de toekomst. Naast voor de architectuuropdracht stonden we ook in voor de volledige inrichting van de woning en voor het ontwerp van de buitenruimtes en de tuin.

Moderne warme gevelopzet

De woning heeft een eigentijdse, sobere, maar tegelijk ook warme gevelopbouw. De gelijkvloerse gevels werden uitgevoerd in een okerkleurige gevelsteen en bieden zo tegengewicht aan de in witte gevelbepleistering uitgewerkte bovenverdieping. De voorzijde is eerder gesloten, in de zij- en achtergevels opent de woning zich volop naar de omgeving.


Feelgood wonen

De woning is halfopen, het licht valt er door grote raamopeningen langs 3 zijden volop binnen. De woning is compact van opzet, maar voelt tegelijk toch zeer ruim aan.


Het gelijkvloers vormt in opzet één doorlopende ruimte, waar de inkom en de home-office door middel van een groot meubel in natuurlijke eik in gepositioneerd werden. Het meubel is tegelijk scheidingswand, boekenrek, schuifdeur, warme achtergrond voor het wonen. Door middel van 3 grote  schuifdeuren beslis je hoe open of gesloten je de ruimtes wil.

De eik van het inkom- en bureaumeubel werd verder doorgetrokken in de inrichting van de leefruimtes, in combinatie met het lichte wit van de keuken, de trap en de gietvloeren. De fluwelen gordijnen in aardetinten voegen hier extra warmte en grondtinten aan toe. Met een minimum van materialen krijg je zo een licht, sober, bijna Scandinavisch aandoend interieur, dat als 1 geheel ontworpen is en een herhaling is van de in het exterieur gebruikte materialen.


De open trap werd half als sokkelelement en half zwevend uitgevoerd. Via een bovenlicht boven de trap dringt het licht tot in het hart van de woning binnen.

Op de bovenverdieping kom je eerst in nog een extra leefruimte terecht: meditatieruimte waar het licht via de trap rustig naar binnen valt, leesruimte met uitzicht over de straat, plek om te musiceren, het geliefde slaapplekje van de kat … Indien de gezinssituatie hier in de toekomst om zou vragen, kan deze ruimte makkelijk omgebouwd worden tot een extra slaapkamer.

Langs de achterzijde van de woning vind je de hoofdslaapkamer met dressing. Deze slaapkamer heeft ook een eigen dakterras, met uitzicht op de tuin en achterliggende bomen. Langs de voorzijde bevinden er zich nog een kleine tweede slaapkamer en de ruime badkamer, die aanvoelt als een wellness-ruimte.


Ook energetisch klaar voor de toekomst.

Deze woning werd ook op energetisch vlak ontworpen voor de toekomst.

Dit start al door de footprint van de woning te beperken – er werd geen gebruik gemaakt van de volledige door de verkaveling toegelaten bebouwbare oppervlakte. Door een aantal slimme ontwerpingrepen, werd er een zeer ruim aanvoelende woning ontworpen, binnen een toch compacte opzet.

De woning werd vervolgens grondig geïsoleerd, met isolatiediktes tot 28 cm onder de crepie.

De vele raamopeningen zorgen ervoor dat er slechts beperkt gebruik gemaakt moet worden van kunstlicht. Screens gekoppeld aan een domotica-systeem zorgen ervoor dat de woning nooit zal oververhitten.

De woning wordt verwarmd door middel van een geothermische warmtepomp en vloerverwarming. In de zomer wordt dit omgezet in een passief koelsysteem, waardoor de temperatuur in de woning zonder toevoeging van extra energie steeds aangenaam koel is, zelfs bij hittegolven. We gaan immers stilaan over naar een klimaat, waar onze energievraag voor koeling uiteindelijk groter zal zijn dan deze voor verwarming.

Er werden ook heel wat investeringen gedaan in de luchtdichtheid van de woning.

Het platte dak werd voorzien van een ruim aandeel zonnepanelen. In combinatie met een thuisbatterij wordt het verbruik van de woning optimaal gedekt door zelf geproduceerde energie.

Tenslotte werd de woning ook voorzien van een grote regenwaterput van 10.000 liter, waarop een maximum aan toestellen aangesloten werden.


Overtuigd door dit project en zelf een architect nodig?


Meer projecten als dit