Ilse & Lou
Residentie Ferrovia

Inge & Stefan

Categorie: Karaktervolle Verbouwingen
Locatie: Gent

 

De keuken werd uitgewerkt als een schakelelement, dat de overgang maakt tussen de hoge plafondhoogtes van de bestaande woning en de wat lagere achterbouw.


De woning ligt net buiten de stadsring van Gent, in een straat met bepleisterde, wit geschilderde rijwoningen die meestal dateren uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw.

De woning zelf dateert ook uit deze periode. Het is een typische burgerwoning. Links zijn er achter elkaar 2 leefruimtes, rechts daarvan ligt de gang die uitkomt op een trappenhuis. Het is wat we nogal ’s een herenhuis noemen, al heeft die strikt gezien een centrale gang met links en rechts daarvan ruimtes. Een burgerwoning is dus de beperktere versie van een herenwoning.

De woning bevindt zich op een smal maar zeer diep perceel en heeft een neoclassicistische voorgevel met art deco-invloeden.

Toestand voor de verbouwing

De woning was bij aanvang van de verbouwingswerken in zeer slechte staat. Op het gelijkvloers werd er in een tweetal fases en vermoedelijk al vrij vroeg in de geschiedenis van de woning een achterbouw gerealiseerd. Deze zorgde wel voor de nodige ruimte, maar sloot de woonruimtes volledig af van de tuin en maakte het noodzakelijk om van bovenuit licht te trekken.

De gelijkvloerse ruimtes waren vrij beperkt van omvang, tegelijk was er echter een uitgebreide circulatie aanwezig.

In de loop van de jaren werden er verschillende valse wanden en verlaagde plafonds ingebouwd. De technieken van de woning waren sterk verouderd en nodig aan vernieuwing toe. De badkamer bevond zich achteraan op het gelijkvloers en moest verplaatst worden naar de verdieping, aansluitend bij de slaapkamers.



Er waren wel nog redelijk wat authentieke elementen aanwezig in de woning, vooral langs de achterzijde. We vonden er enkele deurtjes terug met een verdeling in structuurglas en gekleurd glas. Ook de guillotine-ramen van het trappenhuis – dit zijn naar boven schuivende ramen – hebben een soortgelijke verdeling en beglazing.

De houten roosteringen van de verdiepingsvloeren bleken wel nog in goede staat en konden bijgevolg behouden blijven.


Hersteld contact met tuin en “lichthapper”

De bestaande vervallen achtertuin wordt vervangen door 2 opengewerkte nieuwe ruimtes, waardoor het contact tussen de leefruimtes en de tuin hersteld wordt. In de gelijkvloerse achterbouw werd over de volledige breedte een vouwdeur geplaatst, waardoor binnen en buiten in elkaar overlopen.

De keuken werd uitgewerkt als een schakelelement, dat de overgang maakt tussen de hoge plafondhoogtes van de bestaande woning en de wat lagere achterbouw.

Tegelijk wordt deze ruimte voorzien van een bovenlicht, een “lichthapper” die er samen met de opening tussen zithoek en trapruimte voor zorgt dat het licht diep in de woning kan binnen dringen. De opeenvolging van lichtopeningen creëert bovendien perspectief in de woning. De smalle achterste ruimte van het hoofdgebouw werd uitgebreid richting gang, waardoor er een bruikbare zithoek ontstaat.


Classicistische achtergevel

De muren van de achtergevel hadden maar een beperkte dikte en lieten daardoor water door. We voorzagen ze van buitenbepleistering op isolatie, evenals de lichthapper en achtergevel van de nieuwbouw. De raamopeningen werden aangepast en voorzien van nieuw alu schrijnwerk. De stijl en raamverdeling is strak en sober, maar sluit tegelijk ook aan bij de classicistische stijl.

De guillotine-ramen van het trappenhuis werden hersteld en voorzien van een voorzetbeglazing langs de binnenzijde, om toch het nodige thermisch comfort te bekomen. Ook de buitendeuren met dito schrijnwerk werden zoveel mogelijk in het interieur hergebruikt.

Overtuigd door dit project en zelf een architect nodig?


Meer projecten als dit